Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев обеща, че медицинските сестри от училищата и детските градини ще получат исканото от тях увеличение на заплатите. То ще е от 35% и ще взеле в сила от началото на месец април. “Договорихме с Министерския съвет увеличението да се случи от първи април", каза Терзиев.

Терзиев подчерта, че е важно, че парите за увеличение идват от държавата. “Най-важното е всяка институция да си поеме ролята, а не постоянно да се създават кръпки", допълни още кметът.

Както е известно,вчера Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация "Подкрепа" излязоха с искания за увеличение на възнагражденията на работещите в сектор "Детско и училищно здравеопазване". Те излязоха на улица "Московска" с плакати в ръце на които пишеше: "Ние се грижим за вашите деца" и "Искаме парите си".

Двете федерации настояват за актуализиране на основните заплати в системата на ДУЗ и увеличението им от 1350 на 1890 лева. Другите искания са за увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лева годишно и за ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase