Снимка: ВМРО

Последните години проблемът с кърлежите в зелените площи и парковете на столицата е много сериозен, а причината е, че не се започва навреме обработката срещу кърлежи, което е сериозен пропуск на общинските власти. С това предупреждение се обръща към компетентните органи общинският съветник от ВМРО в СОС и зам.-председател на войводите Карлос Контрера.

Миналата година педиатрите и ветеринарите отчетоха бум на децата и домашните любимци, които посещават медицинските кабинети, защото са ухапани от кърлежи. Внасям сигнал до кмета на София с настояване незабавно да бъдат взети мерки и да започнат обработките срещу кърлежи в зелените площи, допълва още Контрера.

Ето и пълния текст на позицията на зам.-председателя на ВМРО Карлос Контрера във Facebook:

Поради по-топлото време и последните по-влажни дни кърлежите плъпнаха из софийските паркове, градинки и междублокови пространства. Още преди месец в работна среща предупредих направление „Опазване на околната среда“ в Столична община, че тази година популацията на кърлежи ще се активизира по-рано и съответно по-рано трябва да се започне с пръскането.

Днес внасям сигнал до кмета на София с настояване незабавно да бъдат взети мерки и да започнат обработките срещу кърлежи в зелените площи. Ето и част от мотивите към сигнала ми:

През последната седмица в приемната ми като общински съветник постъпиха множество сигнали от граждани, живущи и работещи в различни столични райони, че са били ухапани от кърлежи, както и че са станали свидетели на активиране на популацията от кърлежи, които пролазват в зелените площи, по алеи и тротоари. Конкретно бях сигнализиран за случаи в район „Кремиковци“ – кв. Ботунец, район Панчарево, район „Овча купел“, район „Възраждане, район „Слатина“, район „Красна поляна“, район „Подуяне“, район „Люлин“.

През настоящата година предвид по-високите температури, по-мекото време се създадоха условия за развитие на популацията на кърлежи значително по-рано от м. април. Вече са регистрирани случаи на ухапани граждани, както и на домашни любимци (кучета), които са извеждани на разходки.

Считам, че постъпващите сигнали показват, че е наложително незабавно да започне обработката срещу кърлежи, за да се избегнат инциденти, включително разпространяване на заразни болести, пренасяни от кръвосмучещите. Както е добре известно обработката срещу кърлежи (дезинсекцията) е най-подходяща, когато кърлежите още са в корените на ниската тревна растителност, а ларвите им още не са се излюпили. Всяко забавяне на обработката (понякога е въпрос на дни или седмица) води до намаляване на ефективността на препаратите, защото когато тревата прорасне или кърлежите започнат свободно движение, спада възможността да бъдат засегнати от активното вещество в препаратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase