Снимка: БГНЕС

"Вече има задържани и за двата случая, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа. Задържани са двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. "Витоша" на 6-и срещу 7-ми март. Те се познават и конфликтът е от личен характер. При втория случай във връзка с нападнатите момчета студенти от Великобритания е задържан 16-годишен български гражданин, който е известен на полицията за кражби и грабежи".

Това заяви във Фейсбук вътрешният министър Калин Стоянов.

Още по темата

По време на специализирана полицейска операция тази нощ в столицата са задържани близо 100 души.

"По категоричен начин заявявам, че засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и Жандармерията е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди - независимо дали са със статут на бежанци или туристи", коментира Стоянов.

Вътрешният министър допълва, че за реда в бежанските центрове (какъвто е и този в квартал "Овча купел") се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците.

"Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие. Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа", заявява още вътрешният министър Калин Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase