Снимка: БГНЕС

Предстои да бъде отбелязана 90-годишнината от обявяването на Витоша за природен парк.

Сред най-наболелите проблеми е актуализацията на плана за управление на ПП "Витоша". Едва след постигане на консенсус документът ще бъде предложен за обществено обсъждане, обясни пред БНР новият директор на Природен парк "Витоша" инж. Севдалина Димитрова.

Сега условията са различни от времето, когато е бил одобрен предишният план за управление, преди 20 години. В момента антропогенният натиск върху планината е изключително силен. Между 2 и 3 милиона туристи годишно посещават Витоша, подчерта Димитрова. Сред проблемите според нея са още достъпът до планината и голямото струпване на автомобили.

"Една от идеите е да се обособят буферни паркинги извън територията на самата планина и оттам да има градски транспорт. Да бъде намален този натиск на автомобили."

Инфраструктурата на парка е в задоволително състояние, отчита инж. Димитрова, която обаче допълни, че има "много вандализъм".

На територията на парка има и доста сгради, които са рушащи се или разрушени. Те представляват опасност за здравето на хората. Парковата администрация няма механизъм да въздейства върху собствениците, коментира директорът на природния парк.

Новото ръководство на парка има и идея за построяване на нова чешма в един от туристическите центрове – на Алеко или на Златните мостове, ако бъде осигурено финансиране, съобщи Севдалина Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase