Снимка: Bulgaria ON AIR

Общинските съветници на София най-сетне си избраха шеф, но само временен. На поста през следващите 6 месеца, до юли, застава Цветомир Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Не е временен, защото такава длъжност няма. Нека видим какво ще стане през юли. По закон е постоянен. Очевидно имаше някаква договорка, за която се чакаше до последно. СОС е заложник на голямата сглобка на национално ниво", коментира общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов в "България сутрин".
Самият той също бе номиниран за председател на Столичния общински съвет.

"Имам достатъчно административен, професионален и житейски опит, за да се справя с председателството. Решението е част от ротацията и сглобката на национално ниво. Не мисля, че някой се е страхувал от нови избори. Това щеше да отложи с 3-4 месеца взимането на важни решения", каза още Данаилов пред Bulgaria ON AIR.

На късното заседание снощи групата на ИТН получи председателско място в една от комисиите.

"На разговорите между първото и второто заседание се разбрахме кой колко места има във всяка комисия, колко броя председателски места има. На ИТН се падаше 0,63, на "Синя София" също 0,63. Г-н Вили Лилков направи жест и каза: "Ние се отказваме от председателско място в полза на ИТН". Никой друг не изяви желание да оглави комисията за инфраструктура и енергетика", разкри Пламен Данаилов.

Общинският съветник от ИТН посочи, че колегите им от ПП-ДБ-СС са се отказали от комисията по жалби на гражданите.

"Те имаха председател там. Това е изключително важна комисия, но тя не разпределя финансов ресурс. Отказаха се от председателско и заместник-председателско място там. Решението на проблемите идва от тази комисия", изтъкна Данаилов.

А на председателски съвет всеки е заявил на кои комисии иска да има председател и са посочени конкретни имена. От ПП-ДБ-СС са искали да отложат разглеждането и формирането на комисии, стана ясно от думите на госта.

"Имаме своите забележки към бюджета. Така съставен, изглежда, че Столичната община в края на август ще остане без средства. Важно е да се започне решаване на проблема с паркирането, да започне поне проектирането на паркинги. Да има пари за детски градини. Да се намери решение на проблема с "Топлофикация", подчерта Данаилов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase