Снимка: БГНЕС

"За да можем да работим с ГЕРБ, трябват две неща. Едното е те да поемат отговорност за неуспехите на тяхното управление. Втората точка е да има истинско желание за промяна, а не за запазване на статуквото и замитане на проблемите. Когато тези две неща са налице, може да започне един честен диалог", каза кметът на София Васил Терзиев пред bTV.

"Договорката с нашите партньори беше реалистична и ние тръгнахме с тази идея г-н Бонев да бъде председател на Столичния общински съвет. Продължаваме да вярваме, че той ще бъде добър в тази си роля. Оказа се, че проблемът не е в него. Нито в егото му. Нито в това какъв човек ще се излъчим изобщо. Проблемът е, че ние имаме принципна позиция", заяви той.

Според него изходът е един - да има разбиране, че трябва всички заедно да намерим решение.

"Не може, докато едните търсят решение, другите да хвърлят камъни по тях. В крайна сметка надделява разбирането у всички участници според мен, че градът има нужда от работещ Общински съвет, а не от нови избори", обясни кметът на София.

По думите му, ако до 13 февруари не бъде избран председател на СОС, има вероятност за нови избори за общински съветници.

Ще има ли грипна ваканция?

Кметът призна, че е "атакуван" от ученици в социалните мрежи да обяви грипна ваканция.

"Доколкото знам вече са запълнени местата в болниците и има предпоставки, ако дойде предписание от РЗИ, да бъде обявена грипна ваканция от началото на тази седмица. Бих подкрепил подобно решения“, каза Терзиев.

Почистването на снега

„Първият сняг беше бедствие, тъй като паднаха 40 см тежък сняг върху разлистени дървета и се изпочупи цялата зеленина. Сигналите бяха в десетки пъти повече. Имаше леки опити за саботаж, но фирмите видяха, че имаме желание да бъдем коректен партньор. При последните две почиствания сме изчистили над 80% повече тротоари като площ, отколкото когато и да било при предишния мандат, както и сме ги глобили 10 пъти повече“, каза кметът на София.

По думите му в някои договори на сметопочистващите фирми не се казва в какъв срок трябва да бъде изчистено или точно кои тротоари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase