Снимка: Bulgaria ON AIR

Цветомир Петров е новото предложение за председател на Столичния общински съвет на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София".

"Това стана след дълги разговори в нашата група. Говорихме, търсихме решение и фигура, която би мога да се справи. Аз нямам опит в СОС, но имам административен  опит. Може би това беше нещото, което наклони към моята кандидатура. Предварителни разговори имаше, но по-скоро неформални. Ситуацията беше трудна, за да се организират официални срещи и разговори. Но и виждам, че от официалните срещи надделява политическото говорене, а не разумът", каза общинският съветник от ПП-ДБ в студиото на "България сутрин".

По думите му за първи път от 3 месеца насам в четвъртък всички партии са седнали на една маса и е имало разговори.

Още по темата
"Може би видяха, че моята кандидатура е консенсусна. Идеята беше да се направи крачка назад, защото е видно, че няма как да има политическа подкрепа. Видимо е, че в момента не може да се постигне коалиционно споразумение, три месеца се опитахме да стигнем до това - с програма за управление, както ние смятаме, че е правилно. И идеята беше да се избере човек и да се отпуши работата, за да може да заработи СОС. За съжаление, обаче не постигнахме консенсус между всички политически сили, каквато беше идеята", допълни Цветомир Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

На 8 февруари предстои и новото заседание за избор на шеф на СОС.

"Дотогава ще водим разговори, предполагам, че зад колегите стоят партии, които са със своите собствени решения. Но и не съм човек, който държи да съм аз. Вчера колегите от ГЕРБ-СДС и БСП бяха съгласни, че съм консенсусна фигура. В разговорите те са видели, че аз съм балансиран. Бих бил отворен за работа с всички, видимо е, че трудно ще има ясно мнозинство в този Столичен общински съвет в този му формат", посочи Петров.

Той е категоричен, че временен председател на СОС не може да има.

"Нови избори няма да са добри за никого, те ще са най-лошият вариант за софиянци, тъй като Столичната община, районните кметове имат нужда от Столичен общински съвет. Така е направено управлението, че СОС е един от най-важните органи. В момента няма вариант да има "сглобка". Вчера се видя, че и БСП са готови да направят крачка назад. Разбирам, че при тях нещата се изостриха. Дори ГЕРБ-СДС, които са опозиция, са готови да направят крачка назад, за да заработи СОС", коментира общинският съветник.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase