Общ преглед
Тротоари и улици в София по нищо не се различават от ледените пързалки. Минусовите температури след последните превалявания от сняг превърнаха в ад придвижването на столичани, особено на местата, където не огрява слънце.

Вината е обща - както на Столична община, така и на жителите в жилищни кооперации, тъй като пред много от тях ледът е покрил тротоарите.

А те пък са директен билет за "Пирогов". Над 320 души бяха приети в болницата преди уикенда, като 50 от тях останаха за трайно лечение. Най-честите травми са на китка, рамо и подбедрица вследствие на заледените тротоари.

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев оправда ситуацията с пропуски в договори на почистващите фирми.

"В сключените от ГЕРБ договори, обаче има съществени пропуски, а именно - НЯМА упоменат час на приключване за почистване на  тротоарите, както и в каква последователност да се чисти. Т.е. за разлика от изискванията за спирки до 7:30 ч., при почистването на тротоарите може само да се възложи то да започне, но няма краен срок за приключването му. Отделно в Наредбата не е формулирано точно определение за конкретната площ пред търговските обекти, която трябва да се почисти от тях самите, както и понятието за прилежаща площ към жилищни сгради и кооперации. Затова в момента се подготвят нови технически спецификации към новите договорите, които да урегулират тези дейности", написа в социалните мрежи Бонев.

"За периода от 9.01 до 11.01 са почистени:

- 170 дка спирки с ръчно разпръскване на сол
- 96 дка спирки ръчно от сняг и лед
- 1900 дка тротоари, площади и велоалеи с разпръскване на сол
- 1144 дка тротоари, площади и велоалеи ръчно от сняг и лед
- 161 дка механизирано от тротоари и площади.

Във вторник ще е готова изисканата от мен справка за цялата изминала седмица - почистени декари и наложени глоби на фирмите и частни собственици", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase