Снимка БГНЕС, архив

Заради зациклилите преговори за избор на председател на Столичния общински съвет Пламен Данаилов от ИТН заяви, че утрешното заседание на общинарите ще бъде отложено, тъй като към момента няма обединение как да се продължи напред.

"Затова най-вероятно ще отидем към 25 януари, за да си дадем две седмици срок да продължим разговорите", съобщи той. Въпреки това обаче утре съветниците трябва да се съберат, за да гласуват отлагане на заседанието по избор, пише "24 часа".

Провали се и вторият кръг от консултации, с които общинарите Вили Лилков и Карлос Контрера се опитват да намерят изход и да постигнат консенсус за избор на председател. Първата среща бе на 28 декември, след като преди това напъните на ПП-ДБ да съберат подкрепа за налагания от тях Борис Бонев завършиха неуспешно. И тогава, и сега БСП и "Възраждане" не изпратиха свои представители.

"Има едно предложение, което направихме с проф. Лилков, подкрепено от "Има такъв народ", за временно председателство до бюджета. Вчера ПП-ДБ-СС, включително и кметът Терзиев, отправиха предложение за доста по-широк формат с ротационно председателство за срок от приблизително една година. Тези две предложения в момента са на масата", заяви след срещата Контрера. ПП-ДБ обаче "имат да консултират различни въпроси", поставени им на срещата - изключват ли ротация, в която участват всички, ще подкрепят ли председателски места в комисиите за всички групи. Имена не са обсъждали, защото "очевидно няма съгласие".

Контрера добави, че се прави опит, включвайки всички групи в Столичния общински съвет, да се консултира кое от тези две предложения би могло да бъде подкрепено и под каква форма. "Разбира се, ние ще търсим мнението на ГЕРБ и на "Възраждане", каза той, уточнявайки, че разговорите са в процес и няма никаква договорка окончателно. Контрера подчерта, че БСП също ще бъдат поканени за консултации.

Лилков обаче отрече да се готви за председател на ОбС - ако се готвел за такъв, нямало да влиза в ролята на парламентьор. „Това, което е ясно е, че до края на месеца кметът ще внесе предложение за бюджет и дотогава ние трябва да бъдем готови с постоянните комисии, тъй като без комисии той не може да бъде разглеждан и не може да бъде приет. Предлагаме след избора на председател веднага да пристъпим към избор на постоянни комисии, като нашето предложение е на пропорционален принцип да бъдат структурирани всички комисии, в зависимост от представителството на общинските съветници в СОС и по такъв начин да са разпределени и председателските места", обясни той и допълни, че се търси широк консенсус с цел СОС да заработи.

"Положително е това, че виждаме, че ПП-ДБ-СС са склонни на отстъпки, въпреки че те са политическата фракция, която спечели изборите, т.е. оценяваме като напредък и настоящите разговори, които водихме, и сме оптимисти за това, което ще се случи в следващите дни", смята Лилков. Контрера пък видя "разтопяване на ледовете". Краткосрочната цел е да заработи съветът и комисиите, да се приеме и бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase