Снимка: БГНЕС

Съвети не давам, но ще давам един несъвет - не съветвам никого да си прави пиар с криза с отпадъци, особено кмет и общински съветници, защото това се връща като бумеранг. Това е чувствителна тема. Това каза бившият кмет на София Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ. На 2 януари от Столична община съобщиха, че столичният завод за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки.

По думите й в темата за боклука няма нищо тревожно. Тревожно е само поведението и това че безотговорно е да заплашваш хората с криза, която евентуално би дошла след три години, каза още тя. Според нея темата с отпадъците е ключова за всеки град, а за София е тема на сигурността на града. Започнах работа като кмет с балите на площадките, това беше ужасяваща криза със затворени депа. Но никога не съм си позволила да плаша хората, работата на кмета е да намира решения, а хората да бъдат възможно най-спокойни. Оставих работещ завод, буквално в последните дни като кмет отидох да проверя за последно работата, каза още Фандъкова.

По отношение на блокажа в Столичния общински съвет тя заяви, че липсва диалогът. В политиката е изключително важен диалогът и възможността да правиш компромиси, особено когато нямаш мнозинство. Аз самата два мандата съм работила без мнозинство на групата на ГЕРБ-СДС, особено в последния мандат. Получавахме често подкрепа от групата на патриотите, нямахме официално споразумение, но пък договаряхме тази подкрепа и това не беше лесно. Лично съм водила тези разговори, защото кметът е този, който има отговорността  да си осигури мнозинството, така че да може да работи за града, каза още тя. И заяви, че хората ясно са дали вота си както за тези, които искат да управляват София, така и за тези, които искат да я контролират като опозиция.

"На мен липсва диалогът. Там се казва: "подкрепете ни, защото така. В политиката невинаги първият е победител, защото като нямаш мнозинство, трябва да търсиш подкрепа", обясни бившия кмет на София. Според нея в най-голямата група в общинския съвет като че ли има някаква борба за лидерство. Нямаме ясен отговор кой е лидерът, кой води разговорите, по какъв начин, на какви компромиси, към кого се обръща? Това са основни въпроси в политиката. Определено общинският съвет е в политическа криза и опасността да се превърне в управленска криза на София е голяма, предупреди тя.

"Те трябва да решат кой е лидерът. Защото поканите са от различните крила и различните лидери. Първо г-н Терзиев покани партийните лидери, след това групата на ПП-ДБ-СС поканиха общински съветници, след това малките партии поканиха други. Виждате ли нещо, което да даде на хората яснотата кой какви принципи изповядва и какви цели иска да постигне?", попита Фандъкова. И обясни, че най-лесното би било да се вземе пример от модела на държавното управление. Но не бива механично да се пренася от едното към другото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase