Снимка БГНЕС, архив

Столичният общински съвет да си избере временен председател до приемането на бюджет на Столична община за 2024 г., след което той да се оттегли от поста. Това предлагат в свое писмено обръщение към колегите си общинските съветници от „Синя София" проф. Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров, както и Карлос Контрера от ВМРО.

Формулата за излизане от сегашната криза включва също постоянните комисии и специализираните органи на СОС да се сформират на пропорционален принцип, като всеки съветник получи възможност да участва в три от тях.

До приемането на бюджета в дневния ред на заседанията на СОС да се включват само доклади, които са единодушно подкрепени от членовете на председателския съвет.

СОС да изиска от кмета Васил Терзиев да внесе Програма за управление и реформи и нова структура на общинската администрация, а всяко заседание да започва с първа точка изслушване на кмета по актуални въпроси, е другото предложение.

То включва и изготвяне на оперативна работна програма на СОС за 2024 г.

„С предложения подход едновременно организираме и започваме работата на СОС, гарантираме, че няма да има плаващи мнозинства до приемането на бюджета, а времевото ограничение ще позволи да се сложи рамка за провеждане на консултации за постигане на споразумение за стабилно управление на Столична община в предстоящия мандат", пишат четиримата в писменото предложение до колегите си.

Столичният общински съвет, който над 2 месеца след изборите все още не е започнал своята работа, е в политическа криза и не се очертава близка перспектива за оформяне на мнозинство, което да поеме политическа отговорност за управлението на Столична община, подчертават четиримата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase