Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Столичният завод за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки. Това предупреждава новото ръководство на завода по една от течащите проверки.

Според новото ръководство на завода за третиране на отпадъците в София съоръжението произвежда два пъти по-малко RDF гориво, което се добива от преработката на твърдите битови отпадъци, което е с лошо качество, съобщи БНР. Няма търсене на продукта заради лошото качество. Клетките за отпадъци в депото се запълват по-бързо от планираното, което може да доведе до криза с боклука до 2-3 години.  

През декември новото управление на завода въведе мерки, които са повишили с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември на миналата година.

Във фейсбук профила си бившият кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че всеки опит да се внушава, че заводът за преработка на отпадъците на София не работи или пък се блокира неговата работа, ще е умишлен саботаж.

"Аз оставих работещ завод за отпадъци на София – с всички инсталации, с модерно депо за години напред, с подобрено качество на RDF-горивото, с изпълняваща се модернизация на съоръжения и резервираност“.

Кметът на столицата Васил Терзиев разпореди вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние на завода. Одитът ще приключи в началото на януари и изводите в него ще бъдат публично представени. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase