Снимка БГНЕС

Нова идея за изход от председателската криза в СОС даде столичният общински съветник Вили Лилков. "Общинският съвет е в политическа криза, но въпросът е да не се пренесе кризата в Столична община", заяви той.
Преди ден Лилков предложи председател на ротация. Днес, в ефира на бТВ, той лансира нова идея – временен председател.

"ПП-ДБ-Спаси София не успяха да организират политическо мнозинство, което да поеме отговорност за управлението и трябва да се търси решение в по-широк формат", настоя още Лилков. Той се се надява общинските съветници да завъртят колелото и да изберат поне един временен председател на градския парламент. Със серия от разговори до 11 януари трябва да се намери решения кой да е председател на СОС, надява се общинският съветник.

"СОС не може да взема никакви решения, не можем да приемем бюджет, план-сметката за чистотата, ще работим със стария, не могат да се задвижат никакви проекти, трупат се преписки, не са структурирани и комисиите, които имат срок да се създадат 45 дни след приемането на бюджета на държавата, дори не сме гласували заплата за кмета, не е приета структурата на общинската администрация и предложенията за реформи, което значи, че няма да има такива през следващите месеци", изброи Лилков всичките неща, които чакат да се приемат.

Той е сигурен, че с добронамереност ще бъде избран председател на СОС. Ключът за намиране на мнозинството е в ПП-ДБ-Спаси София и ГЕРБ-СДС.

"Не бих казал, че ще се извиват ръцете на кмета на София Васил Терзиев, а той трябва да започне да събира общинските съветници и да предлага решения", коментира още Лилков.

Всички политически групи в СОС, освен “Възраждане” и БСП, дискутират бъдещи политики и търсят консенсус около избора на свой председател. Домакини на срещата са Карлос Контрера от ВМРО и проф. Вили Лилков от “Синя София”, а от ПП-ДБ и “Спаси София” присъстват Андрей Зографски и Цветомир Петров.

От групата на ГЕРБ на срещата дойдоха Георги Георгиев и Антон Хекимян. От ИТН присъстват Пламен Данаилов и Димитър Данаилов.

“Възраждане” и БСП не изпратиха свои представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase