Снимка: БГНЕС

109 инвестиционни проекта на София на обща стойност близо 100 млн. лева бяха одобрени за целево финансиране с окончателното приемане на държавния бюджет за 2024 г., заявява във фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Близо 34 млн. лева ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. 23 районни кмета и екипът на Столичната община започваме работа по проекти, които ще приключат най-късно до края на 2026 г., обяви Терзиев.

Ето в какво ще инвестираме одобрените средства:

реконструкция и изграждане на ВиК системи, тротоари, нови улици и ремонт на стари

проектиране и изграждане на етажни паркинги и подземени гаражи

ремонти на междублокови пространства

ново улично осветление и ремонт на съществуващо основни ремонти и реконструкция на медицински центрове, културни центрове, читалища

проектиране и изграждане на детски площадки и спортни игрища

осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение до административни сгради

основни ремонти и изграждане на градски тоалетни; мерки за повишаване на енергийната ефективност на сгради • проекти по изграждането на Зеления ринг

укрепване на опасни пътни участъци и съоръжения.

Район "Красна поляна" ще изпълнява 24 проекта на стойност 2.9 млн. лева. Другите райони с най-много одобрени проекти и много работа за свършване са район "Банкя" с 9 проекта за 1.6 млн. лева, район "Люлин" със 7 проекта за 2 млн. лева., район "Панчарево" с 6 проекта за 1.97 млн. лева, район "Подуяне" с 5 проекта на обща стойност 1.3 млн. лева. Благодаря на всички 24 районни кмета, техните администрации и на екипа на Столичната община, които предложиха над 350 проекта - всички те важни хората и развитието на кварталите. Ще се погрижим всички проекти, които не получиха средства по програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините да намерят реализация. Държавният Бюджет 2024 е приет. Сега е ред на София. В първите седмици на януари ще представим бюджета на София за 2024 г. и се надяваме, че Столичният общински съвет ще е заработил, за да започнем новата година по нов начин, заявява Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase