Снимка БГНЕС, архив

Заместник-кметът на Столичната община по направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания” - Надежда Бачева, започва инициатива за осигуряване на храна и топли напитки за хората без подслон, които отказват да бъдат настанени в общинските центрове за временно настаняване, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

“Искаме да се погрижим за хората, които живеят на улицата, но отказват да използват социалните услуги на общината и центровете за временно настаняване. Всеки ден - от 21.12.2023 г. до 31.12.2023 г., те ще могат да получат сандвичи и топъл чай в двора на столичния храм “Света Параскева”, на ул. “Георги С. Раковски” , сподели Надежда Бачева, която ще присъства на старта на инициативата. Храната ще се раздава във времето от 12:00 до 14:00 ч. Социалните работници ще информират и нуждаещите се от дом за възможността да нощуват в центровете на временно настаняване и за социалните услуги, които се предоставят там.

Екипите на Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община ще бъдат снабдени с пакети с храна и напитки, които да раздават на бездомните хора при обичайните обходи на града, както и да ги информират за пункта в двора на храм “Света Параскева”.

Столичната община осигурява социални услуги за хора в затруднено положение, нуждаещи се и останали без дом през цялата година, като в зимния период полага допълнителна грижа. Общината предоставя подслон за бездомни лица и семейства в три Центъра за временно настаняване в София. В тях на нуждаещите се граждани се осигурява подслон, подкрепа от социални работници със съдействие за регистрация в бюрата по труда; съдействие за издаване на документи за самоличност, осъществяване на връзка с близките им, както и свързване с дирекциите "Социално подпомагане" по настоящия им адрес.

Гражданите могат да подават сигнали за нуждаещи се на телефони: 112, както и на Контактен център на Столична община - 0700 17310. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase