Снимка: архив, БГНЕС

Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция, което е средна или тежка форма на недохранване. Това написа във фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Още по темата
Той обясни, че е получил 1466,97 лв. за приблизително половин месец на поста и символично е задържал само един лев от тях. „Още през юли бях обещал, че ще дарявам заплатата си като кмет за каузи и инициативи на гражданите“, припомни кметът и допълни, че смята дарението за много личен акт, но е длъжен да споделя дали и как си спазва обещанията като публична длъжност.

„Всички разбираме, че дарения не са системно решение на проблемите. Съзнавам и че тази сума е твърде малка и няма да разреши проблемите, с които се сблъсква Деян“, заяви столичният кмет и уточни, че детето е на 16 г. и се храни предимно с храни за медицинска употреба, за да може да поддържа тегло около 20 кг. Пациентите с малнутриция не могат да усвояват нормалната храна и затова имат нужда от специална храна, обясни още Терзиев.

Кметът написа и че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) наскоро е приела да реимбурсира ентералните храни от началото на 2024 г., а дотогава децата и възрастните, които се нуждаят от тези храни, все още разчитат на дарителски кампании. Васил Терзиев призова всички, които могат, да подкрепят страдащите от малнутриция. Зад каузата от години стоят „Национална мрежа за децата", сдружение „Общност Мостове“ и още много организации, родители и лекари от цялата страна, пише още кметът.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase