Снимка: архив, БГНЕС

Повдигането на въпроса за бъдещето на Паметника на Съветската армия показва само едно - опитите на ГЕРБ и ПП-ДБ да намерят своя допирна точка и да обяснят защо са готови на сглобка и на ниво Столичен общински съвет. Това заяви пред БНТ Ваня Григорова - общински съветник от "БСП за България"."Няма как да се примирим със заличаването на историята, но за съжаление Столичния общински съвет не решава съдбата на Паметника на Съветската армия. Това, което следва да се направи, е в Народното събрание да бъде извикана областната управителка, за да обясни какво прави. Трябва да спрем да използваме историята за партийни цели", категорична е Григорова.

Тя посочи, че който и да е може да бъде избран за временен председател на СОС, ако действително София губи милиони от това, че не могат да се решат спешно проблеми.

"Да изберем една личност не е устойчиво решение. Тази личност трябва да е не само тя като личност консенсусна, но и политиките, които ще се провеждат през нея. Защото иначе ще се ядосаме и след една или две седмица ще свалим, който и да е сега.

Фактът, че една седмица не се водиха публични преговори, означава че са водени задкулисни такива. Поискахме информация точно как ще бъдат изгубени тези средства и поискахме да бъде изготвен доклад от кмета на София, защото към момента имаме само едно изявление. Очевидно се нуждаем от повече информация. Ако бъдем убедени, че това е така, няма никаква пречка да изберем който и да е и да бъде председател на СОС в рамките на определен период, да се състави комисия, да се гласува този доклад и да намерим решение на наболял проблем, а после да се търси дългосрочно решение", подчерта Григорова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase