Снимка: архив, БГНЕС

Търсенето на жилища в южните квартали на София продължава да доминира, разказаха брокери на имоти. Както търсенето, така и цените там са над средните за пазара. В южните квартали на столицата средната цена на апартаментите е от 1800 евро до 2000 евро за кв. м. В останалата част на София средните цени са между 1500 евро и 1600 евро на кв.м, пише „Труд“.

Има стабилно търсене на жилища както в южните райони на столицата, така и в кварталите с по-ниски цени. С разрастването на метрото времето за придвижване до центъра на града вече зависи от това дали наблизо има спирка на метрото, а не от това колко отдалечен е кварталът. Освен по-ниските цени, крайните квартали са по-привлекателни за много хора и с наличието на повече места за паркиране.

Пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване, казват брокери. Това определя и високите изисквания на купувачите. При покупка на имот с цел инвестиция хората се интересуват предимно от цената и за каква сума биха могли да дадат имота под наем.

При покупка на жилище за семейството си хората се интересуват дали сградите са енергийно ефективни. При новото строителство купувачите обръщат внимание на вида и марката на влаганите материали, на техническите им показатели. Купувачите са все по-информирани и не искат компромиси с качеството. Цените на материалите и повишаването на разходите за труд в строителството държат високи цените на новите жилища. Трудът е много сериозно перо в строителството на имоти.

Много хора купуват жилища “на зелено”, защото цените са по-ниски. Освен това при покупка “на зелено” хората имат по-голям избор. В началния етап на строителството всички жилища в сградата са свободни и купувачите може да избират апартамент според етажа, изложението, разпределението на стаите. С напредването на строителството голяма част от жилищата в новата сграда са продадени и за купувачите остават по-малко апартаменти, от които могат да избират. Освен това при покупка “на зелено” човек може да поиска конкретни неща от строителя - например да обедини два апартамента, за да има едно по-голямо жилище.

Но при покупка “на зелено” трябва да се чака завършването на жилището. Много хора нямат време за чакане, особено ако купуват дом за семейството си. Затова предпочитат завършен апартамент. Допълнително предимство е, че така могат да го видят в готов вид и да преценят дали им харесва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase