Общ преглед
Коледа е това специално време в годината, когато домовете ни излъчват специално сияние на уют и топлина, спокойствие и надежда, заяви кметът на София Васил Терзиев при запалването на светлините на коледната елха в София.

Моята мечта винаги е била не само домът ми, но и градът да бъде място, в което ние чувстваме, че имаме криле и което ни кара да мечтаем, обеляза Терзиев. Той каза, че е изключително щастлив, че посреща началото на коледните празници с един дългоочакван подарък - превръщането на пространството около храма "Свети Александър Невски" в пешеходна зона. Кметът благодари на всички, които са помогнали това да си случи - на предишната администрация на Столичната община и на Столичния общински съвет.

Тази година за първи път коледната елха на София е на пл. "Св. Александър Невски". Предишните години коледно дърво беше украсявано пред НДК, а още по-рано - в градинката при ул. "Алабин" и хотел "Рила".

През целия декември площадът от ул. “Г. С. Раковски” около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

Най-емблематичната софийска забележителност ще засияе с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство.

Програмата за запалването на светлините на коледната елха на София започна от 18:00 ч. с детски танцови и музикални състави, вокално изпълнение на Елена Сиракова, и интерактивния пърформанс „Лумини“ с феерични светещи кукли и характери на „Жар Театър“ и „Фест Студио Жар“. Дядо Коледа пристигна на тържеството и се снима с децата.

През целия декември площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти. Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното облагородяване на знаковата за столицата зона. В духа на посланието на инициативата „Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея „Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти. /БТА, София Господинова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар