Снимка: БГНЕС

Половин София е без ток заради падналия сняг и най-вече, защото изпочупени клони са прекъснали кабелите. Справка в сайта за аварии и ремонти на електродружеството показва, че засегнатите райони изобщо не намаляват.

Преди минути на извънреден брифинг столичния кмет Васил Терзиев апелира хората да внимават, защото от тежестта на снега, който е 25-30 см, може да се изпочупят още клони.

Добрата новина е, че няма болници без електрозахранване.

От 8,30 часа сутринта без захранване с ток са 7 постанции заради аварии на захранващи далекопроводи високо напрежение. Те са част от електропреносната мрежа, съобщиха "Електохолд" по повод авариите, които оставят без ток части от София.

Оттам казаха още, че метеорологичната остановка на територията на страната през нощта се е усложнила. Регистрирани са редица аварии по електропроводи средно и ниско напрежение заради тежкия сняг и силния вятър. Множество паднали дървета и клони са скъсали проводници, счупили изолатори, съборили стълбове, пишат от "24 часа".

ОТ "ЕРМ Запад" са мобилизирали 300 аварийни екипа, които снабдени с необходимата техника и оборудване за работа при тежки зимни условия. Те са продължили възстановяването на захранването през цялата нощ. Работата им е затруднена от паднали дървета и непроходими пътища. Дружеството формира кризисен щаб. Той наблюдава обстановката и пренасочна аварийните екипи там, където има необходимост.

От Електроенергийния системем оператор съобщиха, че в София е имало авария на един далекопровод, която е отстранена и захранването е възстановено.

В община "Триадица" без ток са кв. "Кръстова вада" и част от района на Хладилника.

В район "Младост" проблеми с електричеството има в Горубляне и в зоната около Американския колеж.

В община "Овча купел" потърпевши са хората, които живеят в Горна баня, в кв. "Суходол", Мало Бучино и в зона Люлин.

В община "Връбница" без ток са Мрамор, Волуяк и Житен.

В община "Лозенец" без ток са в района на кв. "Хладилника" и кв. "Витоша".  

В община "Витоша" засегнати са в зона Симеоново - Драгалевци, в.зона Малинова долина, в района на самия парк Витоша, също така зона Килиите и кварталите  "Бояна", "Владая", "Симеоново", "Киноцентъра", "Драгалевци", "Бъкстон", "Манастирски ливади - Запад", "Княжево".

В община "Студентски град" без ток са Малинова долина  и в кв. "Витоша", както и района около парк Вартопо.

В община "Кремиковци" няма електричество в с. Желява.

В община "Красна поляна" без ток е едноименния квартал.

В община "Надежда" засегнат е кв. "Илиенци".

В община "Банкя" с проблеми са селата Иваняне и Клисура.

Не малко са и засегнатите райони в община "Панчарево". Проблеми  има в Кокаляне, в зона Косанин дол, Железница, самото Панчерево, Казичене, Долни Пасарел.

Тревожно е и положението и в Нови Искър, където без електрозахранване са Балша, Доброславци, Световрачене, Курило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase