Снимка: БГНЕС, архив

СДВР спря от движение 57 моторни превозни средства с превишен шум от двигателите, съобщиха от МВР.

Пътен контрол с приоритет установяване на автомобили и мотоциклети с нерегламентирани изменения в изпускателните им уредби е в ход от няколко дни на територията столицата. Служители на отдел „Пътна полиция“- СДВР предприемат действия за ограничаване на движението по пътните артерии в града на моторни превозни средства с превишен шум от двигателите.

За последните 10 дни са спрени от движение 52 автомобила и 5 мотоциклета. Констатирано е, че за постигане на този ефект на някои от автомобилите е оказана интервенция в шумозаглушителните уредби. Управляват ги най-често водачи на възраст между 20 и 30 години, съобщиха от МВР.

Движат се предимно в тъмната част на денонощието по булевардите, които позволяват развиване на по-високи скорости - „Черни връх“, „Ботевградско шосе“, „България“ и „Околовръстен път“, като форсирайки, издават шум над допустимите норми за градска среда.

Моторните превозни средства са спрени от движение до отстраняване на констатираните неизправности, а на шофьорите са съставени актове за установените нарушения с фиксирана глоба в размер на 200 лева.

В рамките на констатираните на етапа нарушения в СДВР, по разпореждане на директора ще се извършват и проверки, насочени към изясняване на евентуални финансови престъпления от водача на неизправното превозно средство, свързани с несъответствия между материалното им състояние и декларираните им трудови доходи.

Безкомпромисният контрол за спазване на правилата за движение по софийските улици ще се провежда ежедневно, предупреждават от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase