Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и „Демократична България“ подготвят и се канят да приемат финансови параметри, които ще ощетят обществения транспорт в София. Това заяви столичният общински съветник и председател на ВМРО - София Карлос Контрера.

Според него има предложение да се намали възнаграждението на общинските "Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ с 40 до 50 стотинки на километър.

По думите на Контрера през декември е много вероятно да не могат да се платят и заплатите на работниците в обществения транспорт. Той припомня, че считано от 1 септември влиза в сила увеличение на заплатите в градския транспорт със 150 лева на човек. В същото време цените на горивата тръгват нагоре, лихвите по кредитите се увеличават (общинските дружества имат договори за заеми и лизинг), инфлацията отново тръгва нагоре, което ще оскъпи и доставките на части и консумативи. Открит е и въпросът с липсата на водачи, каза той пред "Фокус".

Според съветника от ВМРО ситуацията в обществения транспорт е напрегната, а „Московска“ 33 бяга от решенията, да не кажа, че в последните месеци с пасивност или с някои действия задълбочава кризата.

"Да намаляваш възнаграждението на превозвачите в тази ситуация, когато всичко пак започва да се вдига е абсурдно. Вдигат се цени на природен газ, на горива и смазочни материали, на части. От 1 септември влиза в сила и второ увеличение на заплатите в транспорта със 150 лв. на служител.

Дружествата не просто имат непогасени задължения, но и отчитат загуба. Кредитори са започнали принудителни производства по събиране на задължения. Както върви, през декември месец няма да бъдат платени заплатите на работниците поради липса на пари и запорирани сметки. Това е ситуацията.

Над 200 души липсват в „Столичен автотранспорт“ вече, около 100 в Електротранспорта. Как ще се изпълнява транспортната задача? В същото време има и проблем с техническото състояние на автобусите", коментира Карлос Контрера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase