Снимка: БГНЕС

Знаех, че семейството ми ще бъде тема. Затова още в началото споделих с партиите, за да преценим заедно дали това представлява непреодолим риск. Да се претегли какво съм постигнал аз като човек, в какво вярвам, какво мога да дам в тази кампания. И какво седи като теми, които могат да се експлоатират. Нищо изненадващо няма. Това е модел, който и в други кампании сме го виждали развит, където се минава към очерняне на кандидата. Разделяй и владей".  

Това каза пред БНР Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на ПП-ДБ и "Спаси София", подкрепен от гражданската инициатива "Екипът на София", във връзка с принадлежността на баща му и дядо му към Държавна сигурност.

Терзиев определи като изключително грозна и неотиваща на един президент репликата на Румен Радев, че "човек, който се отрича от родителите си, ще се отрече и от държавата си":

"Със сигурност аз не съм се отрекъл от родителите си. Няма как да се отрека и не бих го направил! Това да смятам, че комунистическият режим е престъпен, е така, аз го смятам. Защо Радев не види какво съм направил през годините като човек, който "предава" родината си? Създал съм хиляди работни места, десетки хиляди - индиректно, докарал съм в държавата инвестиции за милиарди, инвестирал съм милиони лични пари в образование и социални каузи. Това ли е профилът на човека, който предава родината си?".

Той подчерта, че приемайки да бъде кандидат за кмет, се е съгласил да бъде обект на обществени обсъждания:

"С темата за ДС разговорът се измества от тези, които са организирали по-голямата част от прехода и са зад системата, която искаме да променим. Аз съм привърженик да се реши този проблем генерално, а не избирателно. Да се намери начин да бъдат отворени досиетата и това да спре да бъде начин, по който се прави политика. Да бъдат по-широко отворени, за да не могат да се използват като оръжие".

Не сме получили ДС милион и не сме връщали ДС милион, категоричен беше Терзиев и уточни:

"Нямаме никакви ангажименти и отговорности към подобни структури. Ние започнахме като част от "Кимкооп", защото не искахме да регистрираме фирма. Единствените пари, с които тази дейност, която прерасна в "Телерик", са спестявания от заплати на Светозар, Бойко, Христо и мен. Компанията е финансирана единствено от средства на клиенти, които са купували от нас продукти".

Васил Терзиев изрази очакване, че с издигането на кандидатурата на Вили Лилков атаките към него няма да престанат.

Тойо коментира и предложението на ПП-ДБ за конституционна промяна, ограничаваща кметовете до два управленски мандата:

"Аз много вярвам в мандатността. Привърженик съм на това да бъде максимално три мандата, а не два, за да има достатъчно време да се реализират и много големи проекти".

Терзиев подчерта, че ГЕРБ е политическият опонент в София на формацията, която го подкрепя, независимо от това, че ПП-ДБ са партньори с ГЕРБ в управлението на страната.

"В София са инвестирани много пари, с които е можело да бъде постигнато много повече и много по-качествено. Г-жа Йорданка Фандъкова е абдикирала от ролята си и това води до много неща, които се вършат на парче. Не си е поела отговорността, за да ръководи Общината", коментира той.

По думите му при липса на мнозинство в Общинския съвет ще се търсят плаващи мнозинства, а не коалиция с ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase