Снимка: БГНЕС

Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендардски" отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата - 484,550 точки от максимум 500 точки, показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите от осми клас, което беше публикувано днес от Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град.

"Тази година почти няма промяна в класацията по рейтинг, който се формира на базата на минимален бал на последното, класирано в паралелка дете", подчерта пред БНР Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София.

Тя отбеляза, че все пак се наблюдават известни размествания. В първата десятка за първи път от много години насам е НПМГ.

"Математиката е основополагащ предмет в развитието на образованието. Така че миналата година те бяха на 12-о място, а сега вече сана 9-о място", посочи Кастрева.

Двете момичета, които са пълни отличнички, са приети в СМГ и в Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет в София, допълни още тя.

Ето и първата десятка в столицата:

1. СМГ „Пайсий Хилендарски“
2. ТУЕС към ТУ-София
3. 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“
4. 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“
5. 73 СУ „Владислав Граматик“
6. II АЕГ „Томас Джеферсън“
7. Първа АЕГ
8. 51 СУ „Елисавета Багряна“
9. НПМГ „Акад. Л. Чакалов“
10. 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“

Утвърденият държавен-план прием за София по наредба 10 на министъра на образованието и науката за учебната 2023/2024 година е за общо 440 паралелки. От тях профилираните паралелки са 249, а професионалните паралелки са 191.

От София в националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас са участвали 12 342 ученици, а по математика - 12 274. В първия етап на класирането в столицата са подадени 11 743 заявления.

Най-много посочени от кандидат-гимназистите като първо желание са 164-а Гимназия с изучаване на испански език "Мигел де Сервантес", с профила "Чужди езици" - испански и английски език, 525 пъти; 91-а Немска езикова гимназия "Константин Гълъбов", с профила "Чужди езици" - немски и английски език, 517 пъти; ТУЕС със специалността "Системно програмиране", с английски език, 385 пъти; СМГ, с профила "Математически" с английски език, 318 пъти; Първа английска езикова гимназия, с профила "Чужди езици" - с английски и испански език, 143 пъти.

Най-често заявяваните сред желанията на учениците профилирани паралелки са в 22-ро Средно училище "Георги Раковски", в 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски", в Първа английска езикова гимназия и в Седмо средно училище "Св. Седмочисленици".

Сред най-често заявяваните професионални паралелки са в Националната финансова-стопанска гимназия, в Националната търговско-банкова гимназия, в Професионалната гимназия по дизайн "Елисавета Вазова" и в 51-о Средно училище "Елисавета Багряна", отбелязва БТА.

След първия етап на класирането в София са закрити две профилирани паралелки и една професионална паралелка. Класираните ученици са общо 10  406. Некласираните ученици са 1338, от тях 1104 са от София, а 234 са от страната.

Свободните места след първия етап на класирането са 782.

От утре, в рамките на три дни е записването на учениците, приети в първото класиране, както и в понеделник, включително, каза за БТА д-р Ваня Кастрева.

Учениците, които са класирани на второ или на следващо желание, имат възможност да участват в следващия етап на класирането, като подадат заявление в училището, в което са класирани за участие във втория етап на класирането - в същия срок. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на по-предно желание, или да остане на това място, на което е бил класиран в първото класиране, обясни д-р Ваня Кастрева. Тя подчерта, че тези кандидати трябва да се запишат, защото, ако не се явят, те губят мястото си.

Второто класиране ще бъде обявено на 19 юли и след това отново ще се записват приетите ученици в продължение на три дни - на 20, 21 и на 24 юли. На 25 юли ще се обявят свободните места за третия етап на класирането, а на 26 и на 27 се подават заявленията.

Новост е, че през тази година ще има и четвърто класиране. За участие в него ще се подават заявления на 7 и на 8 август, на 10 ще се обявят свободните места, а записването на учениците е от 11 до 14 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase