Снимка: архив, БГНЕС

За последните 145 г. температурата в централните части на София се е повишила с приблизително 4 градуса поради нарастващата урабанизация, потреблението на енергия и климатичните промени. Това заяви на онлайн презентация д-р инж. Лидия Витанова - доктор по климатология и инженерна екология. Събитието бе на тема: "Топлинен остров в София – какво е влиянието му върху градската среда и хората?" и бе организирано от платформата „Климатека“.

Градски остров на топлина е разликата в температурата на въздуха между града и околните райони, обясни Витанова. Тя посочи, че факторите, които му влияят са: топлината, генерирана от човешката дейност, увеличената консумацията на енергия, повишаването на трафика, намаляването на растителността. Сред причините за появата му са още застрояването и пренаселването.

Градският топлинен остров може се появи еднократно, както и последователно, най-вече сутрин и вечер. Проявява се във всички сезони. За разлика от него горещите вълни се проявяват обикновено в лятото, разказа още Витанова.

Градският топлинен остров може да е причина за появяването на респираторни заболявания, дискомфорт, топлинен удар. Увеличението на енергийното потребление е друга последица от него, беше посочено в презентацията на климатолога.

Ръст с 15% на топлината, реализирана от човешката дейност, спрямо нивото от 2012 г. прогнозира Витанова за София. Специалистът определи това като сравнително положителна прогноза.

За справяне с последиците от градския топлинен остров е необходима възобновяема енергия и мултиенергийна система, по-добро градско планиране и по-развит транспорт, счита Витанова. Тя даде пример как американският град Лос Анджелис решава проблема. Там използват охлаждащи строителни материали, има увеличаване на растителността и се залагат нови програми за подпомагане и инвестиции.

Интересна идея, която беше представена, е поставянето на цветни чадъри. По думите на Витанова това е проект, който вече се развива по света. Освен че изглеждат красиво, чадърите осигуряват сянка на пешеходците и помагат за охлаждането на пътните настилки, обясни тя.
(БТА, Борислава Бибиновска)

 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 3 месеца

садете дървета просто е .. ама не клонки щото са по евтини а дървета за да има моментална промяна

16

Анонимен

преди 3 месеца

Много селкопи дойдоха, затова е така!

15

Звяра

преди 3 месеца

В форума Глобална Криза Изход Има е показано как хората можем да влияем на климатичните промени и истинската причина за климатичните промени