Априлските сметки за парно стреснаха столичани. Потребители се оплакват, че са получили най-високите фактури за отоплителния сезон именно в първия месец на пролетта.

30% по-високи сметки за април в сравнение с миналата година. Това забелязва Ирина, когато вижда месечната си фактура.

"Нямам радиатори, нямам топломери, но плащам общи части. Само за тръбите и за топлата вода. На месец около 95-100 лева. Таксите са много високи в Топлофикация. Не знам как се изчисляват и за какво става на въпрос, обаче е убийствено", коментира Ирина Маркова пред Bulgaria ON AIR.

Тя изчислява пред нас - сметките са високи, дори когато потреблението е малко. От Асоциацията на топлофикационните дружества също твърдят, че сметката за април не трябва да надвишава мартенската.

"Сметките наистина на някои абонати са по-високи от мартенските, което на практика не е нормално. Недоволство се трупа от месеци, тъй като въпреки меката зима, хората получават сметки, доста по-високи спрямо предния отоплителен сезон", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества - Кремен Георгиев.

От "Топлофикация София" обясняват стряскащите фактури с изненадващо ниските температури за миналия месец, както и с по- високите цени на газта. В данните, изнесени от столичното дружество, се вижда, че топлоподаването през април е било по-високо от предходната година. Въпреки това, произведената енергия за април е по-малко от тази за март.

Заради бум на получените жалби - омбудсманът Диана Ковачева настоя Агенцията по метрологичен надзор да провери изправни ли са топломерите в абонатните станции и отчитат ли коректно подадената и използваната енергия. Оказа се, че от проверените уреди 69% действително са за смяна, най-вече заради изтекъл срок на годност.

Кремен Георгиев допълни, че задължение на всяка топлофикация е да подмени неизправните вече уреди. Въпреки стряскащите фактури, според него няма да има драстични промени в цената за следващия отоплителен сезон.

Съветът към потребителите е да прегледат внимателно изравнителните си сметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase