Снимка: архив, БГНЕС

Вече сме в разгара на пролетния сезон, затова ще направим обследване на тополите по бул. "Васил Левски", тъй като това са бързорастящи дървета, но не са дълговечни и има опасност от изгниване на стволовете и пречупване. Това каза арх. Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелени системи“ на Столична община (СО), по време на проверка на обследването на дърветата.

Обследването става със специален уред, с който дирекция "Зелени системи" към СО разполага. Чрез него може да се установи кои са опасните дървета, за да могат те да бъдат премахнати и подменени в рамките на този месец, посочи Данчев. На тяхно място ще се засадят чинари, които са изключително здрави, обясни директорът и допълни, че те са много добри за преработката на въздуха в градска среда и освен това са много издръжливи.

В отсечката от Националния дворец на културата до "Попа" ще бъдат проверени всички 38 тополи, а тези, които покажат, че са в недобро състояние, ще бъдат заменени с нови дървета, каза още Данчев.

Това, което ние не можем да видим с нашите очи, е състоянието на самата дървесина в ствола на дървото, посочи Данчев и обясни, че благодарение на обследването с уред може да се провери състоянието на дървото, като се направи малък отвор в ствола, чрез което се достига до вътрешната му част и така уредът показва състоянието му чрез диаграма. Директорът на „Зелени системи“ посочи, че това се прави само на дървета, за които имат съмнения, видимо здрави дървета не се обследват.

Общинският съветник Симеон Колев обясни, че тополите са често използвани, но спецификите им са такива, че около 30-ата година започват да изгниват от вътрешната страна. Постоянно до СО стигат сигнали за паднали клони и прекъснати жици, но по-важното е, че това може да създаде предпоставки някой да пострада, каза Колев. Той обясни, че тополите се подменят със здрави чинари, защото имат здрава коренова система, която върви право надолу и не се разпростира. Също така, чинарът расте бързо и няма алергизиращи полени, които ражда тополата, допълни той.
(БТА, Николета Василева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase