Снимка БГНЕС

Бившият кмет на район "Младост" и сегашен общински съветник от "Атака" арх. Румен Русев бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Красно село".

До местните избори през есента той ще управлява кварталите в тази част на София, в която живеят близо 100 000 души. Новият кмет ще заеме мястото на отстранения бивш кмет на "Красно село" Росина Станиславова, чийто правомощия бяха прекратени през февруари след влязло в сила съдебно решение за установен конфликт на интереси.

Русев бе избран за временен районен кмет на "Младост" през 2018 г., когато Десислава Иванчева бе арестувана с обвинение за взимане на подкуп. Преди това той бе главен архитект на същия район.

Днес неговата кандидатура за "Красно село" бе издигната от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера и бе подкрепена още от групата на управляващите в София от ГЕРБ-СДС (единствено шефът на СОС Георги Георгиев се въздържа), както и от по-голямата част от представителите на БСП. Част от членовете на "Демократична България" гласуваха "въздържал се", един бе против, а други не участваха в гласуването. Борис Бонев от "Спаси София" също не участва във вота. Със същото решение СОС реши още да бъде направен одит на управлението на района през мандата на Станиславова.

С избора на Русев управляващите в София обърнаха напълно мнението си по казуса кой има право да управлява район "Красно село". На предишните сесии на СОС, на които въпросът се дискутираше и на които не се стигна до избор, ГЕРБ-СДС и ВМРО твърдяха, че Законът за местното самоуправление и местната администрация не позволява общински съветник да бъде избран за временен районен кмет. С подобни аргументи мнозинството в София два пъти отхвърлиха искането на "Демократична България" за временен кмет на "Красно село" да бъде избран членът на тяхната група Борис Милчев, както и доклада на БСП постът да се заеме временно от техния общинар Николай Николов.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase