Снимка БГНЕС

Столицата ще върне 71 883 682 лв., след като Завод за изгаряне на RDF-отпадъци в София засега няма да има, прие общината.

Средствата за инсинератора бяха отпуснати по оперативна програма "Околна среда". Заради множество обжалвания обаче той не можа да се реализира, а парите не бяха усвоени. Проектът трябваше да е завършен до края на годината.

Заради обжалване на процедурата, обществената поръчка за изграждането му бе прекратена от възложителя "Топлофикация София".

Една от възможностите сега е парите да бъдат да пренасочени за проекти за разделно събиране на отпадъци или за да се изгради жп линия, която да извозва RDF.

Кметът Йорданка Фандъкова посочва, че в много напреднала фаза е проектът за изграждане на връзка на Завода за преработка на отпадъците с националната железопътна мрежа. „Изграждането на жп мрежа ще даде възможност за транспортиране на RDF-горивото, което произвеждаме, до циментовите заводи по най-екологичния и финансово изгоден начин“, каза кметът на София. Тя посочи, че проектът се разработва заедно с Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Заради напредналата фаза работният проект на връзката може да се финансира с оставащия ресурс от оперативна програма „Околна среда“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase