Снимка: Bulgaria ON AIR

Комисията по култура в Столичния общински съвет даде зелена светлина за преместването на Паметника на съветската армия.

"Съдбата на паметника е решена още през 1993 г. с решение на Столичния общински съвет, което е за неговото преместване. Историята трябва да се помни и пази. Тя трябва да се пази от лъжи, каквито този монумент представлява. Лъжата, написани в табелката, са от началото до края. В края на Втората световна война Червената армия е тази, която навлиза в България, а не съветската. Червената армия не освобождава България. Третата лъжа е признателният български народ - единствените признателни хора на тази армия са ЦК на БКП и комунистическият режим", каза общинският съветник Иво Божков в студиото на "България сутрин".

Според него тази историческата справедливост трябва да бъде върната. Според общинския съветник Николай Николов исторически се казва, че това е окупационна армия, но в крайна сметка англо-американските войски бомбардират София.

"Основните документи за правния статус на паметника - Резолюция на ООН от 2008 г. за защита на паметниците, Европейска конвенция, декларации. Притеснява ме, че няма трети общински съветник, който щеше да бъде от ГЕРБ. Щеше да е интересно да коментира как през 2007 г. лидерът на ГЕРБ и кмет на столицата е получил орден "Михаил Ломоносов" за защитник на Паметника на съветската армия", коментира Николов.

По думите на Божков това не е паметник на победата над нацистка Германия. "Той не е монумент, който възпоменава загинали по времето на Втората световна война. Паметникът е изграден през 54-та година, когато е била убита последната съпротива срещу комунистическия режим, чиито представител - г-н Николов, е днес тук. Неговата партия води своите конгреси, продължавайки конгресите на комунистическата партия, а не започна на чисто. Затова е монумент", на мнение е общинският съветник и подчерта, че липсва политическо решение.

"Общинският съвет ще вземе в свое заседание решение да застави кмета на столицата да изиска от областния управител да го деактува, за да може Общината да го актува като общинска собственост. След това да го опазим, а не унищожи и да бъде преместен в Музея на социализма и комунизма", обясни Божков.

Пред Bulgaria ON AIR Николов, че не за първи път се премахват паметници и даде пример с паметника "1300 години България". "Той беше опасен, но имаше проекти за него. Точно този паметник - с тези плочи, където и г-жа Фандъкова каза, че са опасни - децата не карат скейтборд на стената на паметниците. Но наистина трябва да се направи обществено обсъждане", посочи още общинският съветник.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase