Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова очаква, че утре СОС ще вземе решение, с което да й възложи да поиска от областния управител Паметникът на Съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или да се намери друг държавен терен.

Дотогава трябва да бъде организирано монтирането на информационна табела, продължава и процедурата по премахване на надписа върху плочата.

Още по темата

Фандъкова призна, че все още не е ясно колко ще струва преместването на монумента.

„Това е политическото решение на политическия орган - Столичният общински съвет, оттук нататък следват много процедури“, допълни Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Кметът припомни също, че доклад във връзка с Паметника на Съветската армия е имало още преди две години, направени са доста стъпки към собственика в лицето на държавата и към Министерството на културата. така че решението, което ще бъде взето утре, не е толкова лесно. Фандъкова припомни, че старото решение е минало през съда, тогава се е предполагало, че паметникът е собственост на Столичната община, но съдът се е произнесъл, че собственик е държавата. Има доста процедури и пречки, както и е нужна ясна воля, която в момента СОС демонстрира, изтъкна кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase