Снимка: Bulgaria ON AIR

Подписка срещу строителните намерения на инвеститор в района на Панчаревското езеро събират жителите в селата от района. Вече са внесли протестни жалби в няколко институции - Столичната община, Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, Областната управа на София-град. Основно искане е статутът на парцела, намиращ се под велоалеята, да се промени. По този начин да не се допусне застрояване. Хората са готови на протести.

"Процедурата е законна. Аз съм против. Гражданите имат право да бъдат гневни, но всъщност отговорите трябва да бъдат търсени през 2006 г., когато тогавашният главен архитект на града издава план за застрояване. 2007-2009 г. общият устройствен план потвърждава статута на територията, бил е подложен на обществено обсъждане. Именно към онзи период са имали възможност да обжалват процедурите", заяви кметът на район "Панчарево" Николай Гюров в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR гостът обясни, че зоните около район "Панчарево" са основно за спорт, атракциони и попадат в обхвата на урбанизираната територия, т.е. строителството е разрешено.

"Днес имотът има собственик, който е внесъл инвестиционното си намерение, а именно с искане за издаване на виза за проектиране. Разпорежда ни се, че можем да откажем решение за строеж и виза за проектиране по законосъобразност, а не по целесъобразност. Искането, внесено като инвестиционно намерение, казва, че ще се строи гребна база с хотелска част, но няма внесени книжа и няма одобрение за строеж", обясни Гюров.

Кметът на район "Панчарево" обяви, че заедно с партньорите от направлението "Архитектура и градоустройство" ще внесат предложение за изработване на специфични правила по член 13 от ЗУТ. "Такива на територията на града липсват. Няма утвърдени специфични правила", категоричен е той.

Собственикът на въпросния терен - Радослав Йовков, го е закупил миналата година от фирма. Според документите теренът е включен в общия устройствен план на София като зона определена за строеж. С него разговаря Миглена Георгиева.

В студиото Гюров подчерта, че няма внесени книжа за одобрение и не е издавано разрешение за строеж. "Коефициентът на интензивност и всичко останало са посочени в Общия устройствен план на град. Тези показатели могат да бъдат изпълнени. Разбирам, че инвеститорът твърди, че застрояването ще бъде щадящо. Такива проекти ние не сме виждали", посочи гостът и коментира срутването в района.

"При обилни снеговалежи и топене скатовете са необезопасени. От три години алеята се почиства. Тя не ни е предавана за владение, но ние изпълняваме ангажиментите си. Трябва да бъде обезопасено", каза още кметът на район "Панчарево".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase