Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Инвестиционно намерение за строеж на 35-метрова сграда притеснява жителите на столичния квартал "Мусагеница".
Хората са недоволни, защото смятат, че ще им бъде отнет пешеходният достъп до метрото и спирки на градския транспорт, а и голяма част от дърветата в района ще бъдат унищожени.

Теренът е станал частна собственост на Петьо Блъсков. Преди това е бил общински и предназначен за зелени площи. На мястото има изкопани дупки за основа на строеж, като някои от хората твърдят, че доскоро периметърът е бил и заграден.

"От 2018 г. водим съдебна битка срещу фамилията Блъскови и на първа инстанция спечелихме делото, но ВАС го върна да се гледа от друг състав и това дело продължава все още. Следващото заседание е на 29 май тази година. Искаме да питаме как като още няма решение на съда, той си позволява да копае дупки и да вдига огради", коментира протестиращият Александър пред БНТ.

За ограждането на собствен имот с мрежа не се изисква разрешение за строеж, но превръщането на въпросния терен от общински в частен не е в интерес на обществото, коментира кметът на район "Студентски" Петко Горанов. По думите му части от спорния терен са продадени през 2004 г. и 2012 г.

"Тогава се е случило в противоречие между функциите на местната власт и обществения интерес, защото вместо тук да се изгради парково пространство, е са продадени тези три имота, след това през 2018 г. с решение на общинския съвет е одобрен план за застрояване. Според мен няма как законът да бъде спазен и общественият интерес да бъде съхранен", каза Горанов.

В своя позиция Петьо Блъсков пише, че и трите имота попадат в подробен устройствен план, той е надлежно одобрен от общинския съвет, а всички съдебни производства, засягащи споменатите имоти са приключили в неговма ползва с влезли в сила решения на Административен съд - София-град и ВАС.

Жителите на "Мусагеница" обаче твърдят, че делата не са приключили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase