Снимка: БГНЕС

Ще монтираме още 24 камери в Борисовата градина, като 14 от тях ще наблюдават денонощно къпалнята "Мария Луиза", където беше незаконната сеч на дървета. Това съобщи на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в откриването на 36-ото заседание на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в София.

Градоначалникът подчерта, че заедно с кмета на район "Средец" Трайчо Трайков са провели скоро разговор, за да коментират подобряването на сигурността и най-вече на контрола за достъпа в Борисовата градина.

"Отстраняваме охранителната фирма "Боду", с която "Зелени системи" имат договор за охрана на тази територия, защото са допуснали сериозни пропуски. Ще възложим тази дейност на общинската охранителна фирма "Егида", заяви Фандъкова, цитирана от БТА.

Фандъкова припомни, че от първия момент от получаване на сигналите за незаконната сеч в Борисовата градина, тя е изпратила веднага целия контролен ресурс на Столичната община и е наложила най-високата възможна санкция по закон – 100 хиляди лева, като е предоставила сигнала на прокуратурата и полицията. Тя каза още, че Столичната община е направила собствена проверка по отношение на охраната и са установени пропуски.

Фандъкова изрази надежда, че с подобряване на охраната няма да се допуснат повече подобни действия.

В отговор на въпрос за незаконните постройки на територията на язовир "Искър" столичният кмет поясни, че "Столичната община окончателно е спечелила едно от делата по заповедта на главния архитект на София за премахване на незаконните сгради близо до язовир "Искър" на терен, който принадлежи на горското стопанство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase