В София ще има градинка на името на обичаната ни актриса Татяна Лолова. Тя ще се намира в квартал "Гео Милев" - точно до блока, където живееше голямата актриса. Първата копка беше направена днес - на рождения ѝ ден.

"Градината на Татяна Лолова" ще пази спомена и усмивката на царицата на българската комедия.

"За да се помни, за да се знае, че тази жена е съществувала и всеки, който мине покрай тази градинка, да се усмихне", сподели актьорът Филип Аврамов.

На символичната първа копка се събраха актьори и десетки граждани.

"Тук се надявам да има много повече хора, да се знае коя е Таня, защото такива хора като нея зареждаха света", коментира директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Градинката е била частен имот, предвиден за изграждането на административна сграда. След недоволството на жителите на района и на самата Лолова, мястото е върнато на Столичната община, а собственикът получил друг терен в замяна.

"Знаете, че тази градинка беше частен имот, предвиден за строеж, с разрешение за строеж, но благодарение на активността на гражданите и нашите усилия, успяхме да решим тежък казус, беше битка. Ние сме облагородявали много градинки междублокови пространства, но тази буквално спасихме и това е спасената градинка на Татяна Лолова", подчерта кметът на София - Йорданка Фандъкова.

Вече има готов проект, който е разработен заедно с хората, които живеят в района.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase