Снимка: Bulgaria ON AIR

Безпрецедентният за България случай с разменените бебета бе поет от прокуратурата. В лечебното заведение започна и вътрешна проверка.

Според адвоката по медицинско право Калина Михайлова, на този етап се твърди, че само една от двойките са направили ДНК тест, така че не може да се установи дали двете деца в действителност са разменени.

"В ситуация на емоционален дистрес е нормално майките да са в трудно емоционално състояние и да не оценяват фактите правилно. Съгласно Семейния кодекс майка на детето е жената, която го е родила. Трябва да се проследи дали точно и надлежно се е проверявало кое бебе се дава на майката.", коментира Михайлова в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ има две възможности - бебетата да са разменени още по време на болничния престой или при самото изписване.

"Гривните, раздавани в АГ болниците, са специфични - индивидуални комплекти за майка и бебе. Факт е обаче че има ситуации, в които бебешката ръка е твърде малка и тя успява да се изплъзне", отбеляза Михайлова. И даде пример за добра практика от чужбина, където за да се избегнат подобни ситуации, се използва сканиращ софтуер.

Михайлова беше категорична, че ако бъде доказано, че двете деца са разменени, няма как те да останат при досегашните си родители.

"Нещата трябва да се случат плавно и с емоционално разбиране към майките. Възможно е да има отказ от страна на една от майките, но той ще бъде преодолян с юридически средства" , поясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът отново подчерта, че налице отново е последващ контрол - едва след този случай се назначават проверки в АГ болниците. "Проблемите са много и в редица сфери от здравеопазването. Те трябва да бъдат решавани системно и съвкупно, а не на парче", смята Михайлова.

Тя обобщи, че и двете семейства имат право да осъдят лечебното заведение и да получат обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase