Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спират старите коли в центъра на София. Най-замърсяващите автомобили от първа екологична група няма да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Това предвижда решение на Столична община. Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона “Малък ринг”, обособена между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Ген. Скобелев”, “Сливница” и ул. “Опълченска”.

“Първа категория са най-замърсяващите - тези с премахнати катализатори. Те са едни ТЕЦ-ове на колела. Те създават екологични проблеми”, каза председателят на СОС Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Той обясни, че мярката важи само за зимния период. Тя обаче няма да засяга гражданите, чиято адресна регистрация е в тази зона. Ограниченията са за приходящите автомобили.

“Контролът ще става чрез камери с четци и софтуер, който ще бъде изграден. Те ще са поставени в целия “Малък ринг”, посочи Георгиев.

Според него не става въпрос за прищявка на Общината.

„Това е крайно необходима мярка за по-чист въздух, който осигурява по-добро качество на живот. Такива мерки съществуват във всички европейски столици”, категоричен е председателят на СОС.

Санкциите за неспазване на правилото започват от 100 лева.
 

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 2 месеца

Защо плащаме по-скъпи технически прегледи заради стикера, след като ще има значение чак догодина?

74

У Варната няма стане

преди 2 месеца

Аз искам да видя как биха направили подобна забрана във Варна, след като с новия път от Максуда до кв Левски (дето струваше 180-200млн), накъсаха движението с кръгови по три главни булеварда и в момента имаме почти софийски задръствания, създадени изкуствено? Освен това главният черноморски път Истанбул-Констанца-Одеса, минава през центъра на града, защото от 30г ЩЕ строим втори мост. Всъщност всички пътища минават през централната зона, даже от летището няма обходен път към Златните и района.

73

Еколог

преди 2 месеца

А печките на твърдо гориво кога?!