Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Тази сутрин София осъмна с мъгла. Това е т.нар. опасен смог, каза пред БНР Стефан Димитров от Airbg.info
„Това са всички фини прахови частици, отровни газове, заедно с частиците на влагата образуват това, което през 1952 г. в Лондон убива десетки хора и Лондон се съвзема и взима някакви мерки, за да не бъде никога повече такъв град“, добави Димитров.

По думите му, вчера всички станции, които измерват качеството на въздуха в София са светели в зелено.

Метеорологичните условия обаче влияят на това и те се менят постоянно.

„Дали имаме свеж приток на въздух в Софийското поле и отгоре има капак, и температурна инверсия, която прави големи бели и ни показва начина, по който живеем. Нашето Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация, говорят горе-долу за едни и същи числа – между 49 и 52 души, които си тръгват преждевременно от този свят всеки ден от заболявания, свързани с фините прахови частици. Една значителна част си отиват в местата, където това замърсяване е по-голямо. Това са научно доказано неща“, каза Стефан Димитров.
Той добави, че фините прахови частици са причинители на проблеми с кръвоносната система, на инфаркти, на инсулти и други заболявания. Необходимо е да имаме условия за справедливо общо живеене, обобщи Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Отговарящ

преди 1 година

До питащ - 200 000 коли всеки ден газят из пътищата, без да плащат 1ст общински данък, такси смет, но в замяна на това износват пътната настилка, вдигат прах във въздуха и прочие. Ако ги спреш да влизат в града или ако пък искат да влязат им взимаш такса за синя зона или платено парко място ще имаш пари да оправиш и чистиш пътищата. Съгласен съм също така Софиянци като ходим из провинцията да плащаме зона при вас. Но не е като 200 000 Софиянци да се изцепват всеки ден в Перник, Благоевград итн.

91

питащ

преди 1 година

До Анонимен 94. Моята кола е със сертификат Евро - 1. Като отидох на преглед при измерване на изгорелите газове техника остана безкрайно учуден от показателите. Всичките те бяха в зелената сфера, което означава че колата не замърсява. Така че, няма значение кое евро е сртификата, а техническото състояние на колата. Виждал съм нного по- нови коли от моята, сигурно с високо евро които пушат доста силно. А моята я карам в града и аспуха и е чист, без нагар.

90

Анонимен

преди 1 година

Миналата година имаше статия, че всеки ДЕН в София влизат 200 000 коли от провинцията, които са Евро 1 и Евро 2. Решението на проблемът с въздуха в София е всичко от вътрешната страна на околовръстното да бъде СИНЯ ЗОНА! Ако си регистрирал колата по постоянен адрес В София плащаш 150лв на година и паркираш в раьона, ако не буферен паркинг и градски транспорт. Ще намалим задръстванията, ще оправим въздуха и ще имаме пари за нови автобуси и пътища с 1 решение за всичко!

fallback