Планира се да се санират безплатно 1000 сгради в Столична община. Това би се случило по нова програма, като средствата са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Нещата са малко по-сложни от предходната програма, тъй като в момента сдружението на собствениците трябва да осигури и технически паспорти, и енергийно обследване, преди да отидат в общината и да подадат документите си. Това е много ключов етап, тъй като от енергийното обследване зависят и мерките, които ще бъдат приложени, както и енергийният клас, който ще бъде достигнат при обновяването", заяви Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност пред Bulgaria ON AIR.

Според Иван Марчев от Асоциацията на дружества управляващи етажна собственост се забелязва интерес в броя на запитванията, които постъпват в компаниите в Асоциацията и услугата за професионално управление и поддръжка на общи части става все по-търсена главно заради програмата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд.

"Има в момента 2 срока за кандидатстване - 15 февруари 2023 г. и 31 март 2023 г. за 100-процентово финансиране, след това ще има отворен още един етап, където финансирането ще е 80% и ще се изискват 20% самоучастие. Това, което притеснява хората, е, че времето е изключително кратко. Запитванията за енергийни обследвания в момента са изключително много", посочи Цанев.

Още по темата
Марчев обясни, че първото нещо, което трябва да направим, ако сме в Управителния съвет на етажната собственост и носим отговорността за изпълнение на програмата, е да следим изкъсо медийните публикации, за да се проследи кога ще бъде отворена програмата (очаква се това да бъде на 15 ноември 2022 г.), трябва да се учреди сдружение на етажната собственост, в което участват само собственици на апартаменти.

"Решението за участие в програмата се взема с 67% мнозинство от гласовете според идеалните части, след това, ако бъдем одобрени, трябва да осигурим близо 100% съгласие на хората да допуснат строителите до обекта. Кандидатурите на асоциациите се оценяват по точкова система, в която има различни параметри, които носят определен брой точки и така ще се определят тези, до които ще стигне финансирането", каза Цанев.

"Програмата допуска финансиране до 100% на проекта, но за да бъдат одобрени сградите, е необходимо към документацията да бъде приложен технически паспорт и енергиен сертификат. За изработката на тези 2 документа следва да се заплати предварително, като тези средства след това ще бъдат възстановени след изпълнение на проекта. Техническият паспорт и енергийното обследване заедно са предвидени по 5-6 лв. на кв. м - от порядъка на 400 до 600 лв. на апартамент за сграда близо 100 апартамента", коментира Марчев.

След което Цанев уточни, че инвестицията се връща, ако проектите бъдат одобрени, но Марчев допълни, че сгради, които не бъдат избрани в етап 1, могат да участват в етап 2. По отношение на приоритетите той разясни, че сградите с по-голям брой апартаменти ще получат повече точки - например сгради с над 72 апартамента получават максимума в този компонент от 25 точки, а сгради с до 18 апартамента получават 5-10 точки.

"Болшинството от хората са убедени, че санирането носи не само финансови, но и други ползи", заяви той.

"Проучване показа, че 96% от населението в София има нагласата за участие в подобни програми", категоричен е Цанев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase