Снимка: БГНЕС

В София се отчита устойчива тенденция за подобряването на качеството на въздуха. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че през последните три години в столицата има трайно намаляване на замърсителите във въздуха.

Още по темата

Днес започна Кръгла маса на тема „Обединени за по-чист въздух“ с участието на служебния заместник-министър на околната среда и водите (МОСВ) Ренета Колева и кмета на София Йорданка Фандъкова. Дискусията се провежда в парк–дворец "Врана", предава БТА.

По думите на Фандъкова 52% от урбанизираното пространство на София е в зелени площи. Това ни прави една от най-зелените столици в Европа. През последните години увеличаваме засадените дървета, като през 2021 г. засадихме 4167 дървета, каза кметът на столицата.

Според нея, за да има чист въздух, трябва институциите и хората да работят заедно. Радвам се, че служебният заместник- министър Ренета Колева е тук, защото през годините често е имало диалог с правителствата, но без резултат, добави Фандъкова.

В началото на форума заместник-кметът на Пловдив инженер Анести Тимчев сподели на столичния кмет, че въздухът е чист, но хората предпочитат да се топлят с дърва и въглища. Йорданка Фандъкова се съгласи, като заяви, че причината за това са високите цени на природния газ. Тя отбеляза, че подобряването на качеството на въздуха е наш ключов приоритет. Първите проучвания преди години показваха, че основният замърсител на въздуха е транспортът, но сега това е битовото отопление, допълни кметът.

Очаква се на форума да бъде представен и изготвеният „План за действие с превантивни мерки за намаляване на замърсяването с ФПЧ10 на територията на Столична община през отоплителен сезон 2022/2023г."

Коментари Напиши коментар

13

истина

преди 2 месеца

истината е че само бог може да ни дава чист въздух--ВАЛЕЖИТЕ ОТМИВАТ СТРУЖКИТЕ ОТ ХИЛЯДИТЕ АВТОМОБИЛНИ ГУМИ,ТЕ СА ПО АСФАЛТА И ВЯТЪРА ГИ РАЗНАСЯ--НИКОЙ ОСВЕН ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ--ДА СЕ МИЯТ ВСИЧКИ УЛИЦИ Е ФАНТАЗИЯ

12

и те така

преди 2 месеца

недоволните от Фандъкова да се връщат по селата от където са дошли !

11

Жоро

преди 2 месеца

Данче, павенцата, мама, после се появявай навън да ръсиш небивалици!