Снимка: БГНЕС

Въздухът в София става все по-чист с всяка изминала година, заяни за БТА заместник-кметът на Столична община по направление "Зелена система, екология и земеползване'' Десислава Билева.

"Данните говорят за това. За трета поредна година Столична община е в нормите на средногодишната концентрация на фини прахови частици", посочи Билева. Тя допълни, че миналата година само на една измервателна станция е имало превишение на средноденонощната норма.

Зам.-кметът на София, заедно с кмета на район Красна поляна Иван Чакъров, направиха проверка на междублоково пространство в софийския квартал.

Стартирахме програма за облагородяване на междублоковите пространства. Те се явяваха източник на замърсяване от кал, колите я разнасяха, каза Билева.

След ремонта на тези т.нар. кални точки колите вече не паркират в кал и пръст, а върху бетонови павета. Около тях ще има дървета и жива плет, допълни тя.

Десислава Билева уточни, че продължава да тече кампанията, в която домакинствата могат да подменят безплатно отоплителните устройства на домакинствата, включително и климатици. До момента са монтирани над 6000 уреда, като 40% от тях са климатици.

На прага на отоплителния сезон започваме програма за засилен контрол за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и за контролиране на изхвърлянето на гуми на определените места, обясни зам.-кметът на София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase