Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването преминава към изпълнение на Постановление № 195 на Министерския съвет от 22 юли 2022 г., с което е одобрено отпускането на заем на УМБАЛ “Александровска” ЕАД, гр. София, в размер на 35 000 000 лв. за погасяване на просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение.

След направен анализ се установи, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това налага незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването, като освен заема, ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството.

За да се защити оптимално публичният интерес, ще бъдат осъществени държавна финансова инспекция и вътрешни одити, чиято цел ще бъде да установят актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в т.ч. целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения.
За да се пристъпи към реалното усвояване на заема и удовлетворяване на кредиторите с просрочени вземания, от ръководството на УМБАЛ “Александровска” се очаква бързо изпълнение на условията, определени с решението на предходното правителство от 22 юли 2022 г.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 месеца

До 15 Анонимен Тиквата, Цветелина и Пеевски източиха КТБ и обвиниха Мустака. С любезното съдействие на протежето им Гешев, което впоследствие назначиха и за главен прокурор. Без образование и без конкурс. . Това им беше най-хитрият ход, докато хвалипръцковците от Харвард са толкова елементарни, че не можаха/искаха да оправят нещата въпреки, че можеха!

16

Анонимен

преди 5 месеца

Да затварят като немогат с такива яки заплати да управляват - всички вън и конкурс за нови, които не са управлявали и не са от Александровска! За корупционерите съд и затвор! Не може да взимаш 50 000 месечно и да не носиш отговорност!

15

Анонимен

преди 5 месеца

Може ли да кажете какви заплати получават директора и всички в управителния съвет.Всички са за затвор,тавани падат и в почти всички държавни болници е така,а директорите взимат по пет цифрени заплати,как може такава безотговорност,докога ще търпим