Снимка: Bulgaria ON AIR

Временното трамвайно трасе по столичния бул. "Ген. Скобелев" трябва да бъде премахнато до една година. Това постанови Софийският градски съд по делото срещу Столичната община, заведено от жители в района.

Хората, които от години живеят на столичната улица "Скобелев", споделят, че шумът и вибрациите от преминаващите трамваи са непоносими.

"Ние живеем тук, тресе се цялата кооперация, като минават трамваите. От години се разправяме с общината", посочи Тодоров.

Трасето е изградено през 2010 г. Хората се оплакват от състоянието на улицата, както и от тесния тротоар за преминаване.

Преди 5 години срещу общината бяха заведени два колективни иска от живеещи в района граждани, които настояваха трамвайните линии да бъдат премахнати или преместени.

Още по темата

Временното трамвайно трасе на бул. "Скобелев" е трябвало да бъде премахнато още преди 10 години с пускането на втория метродиаметър. До края на месеца Столичната община ще обяви процедура за избор на изпълнител за изместване на трамвайното трасе на бул. "Скобелев" и ремонт на транспортния тунел на НДК.

"Проектът предвижда премахване на единичния коловоз от южната страна на локалното платно на бул. "Скобелев" и изграждане на двоен коловоз, чрез нова рампа, която ще позволи изтеглянето му от съществуващите сгради. Новият релсов път ще е модернизиран, вибро и шумо изолиран", посочиха в своя позиция от Столичната община.

По трасето минават 4 трамвайни линии, в делничен ден - по 28 трамвая на час, а в празнични дни – по 10. Редовните пътници обаче се притесняват от бъдещ ремонт на трасето.  

Очаква се строителните дейности да започнат през следващото лято, като приоритетно ще се направи трамвайното трасе. А Столичната община ще поиска отсрочка от съда за премахването на трамвайното трасе.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase