Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Гражданската платформа "Изправи се България" стовариха пред сградата на столичната "Топлофикация стаи радиатори.. Към демонстрацията се присъединиха и граждани, които твърдят, че са получили непосилно високи изравнителни сметки за парно.

Борис дължи на "Топлофикация София" 100 лв., които са начислени като изравнителна сметка за сезона. Казва, че от месеци никой не живее в жилището, за което трябва да плаща.

"Плащал съм си периодичните сметки към "Топлофикация". Термокомплект преди един месец ми издава, че трябва да ми върнат 93 лева. Междувременно жилището е продадено на 6 юни 2022 година. Идвайки в "Топлофикация", те ми заявяват, че трябва да платя 106 лв., като никъде няма тази сума, която трябва да ми върнат", обясни той.

Според лидера на "Изправи се България" Мая Манолова именно изравнителните сметки за парно се оказват капан за гражданите.

"Освен че продължават да изглеждат по същия неразбираем начин, изравнителните сметки са като едно судоку, което трябва да решим, за да разберем как точно ще ни окрадат тази година. Проблемът сега е, че част от хората не са получили през последните седмици изравнителните сметки, а това трябваше да се случи юли, нито са получили фактурите от изравнителните сметки. Една голяма част от столичани изобщо не знаят колко ще трябва да доплащат, нито пък защо ще трябва да го доплащат", изтъкна Манолова пред Bulgaria ON AIR.

Затова лидерът на "Изправи се България" предлага държавата да подпомага битовите потребители.

"Първото и най-важно решение, което препоръчваме на енергийния министър, се отнася до "Топлофикация София", която в момента е огромен длъжник на държавата. Ясно е, че нито Фандъкова, нито столичните общински съветници , които са опънали чадър над "Топлофикация", няма да решат проблема. Хората, които плащат повече от 10% от доходите си за енергия, трябва да бъдат дефинирани като енергийно бедни и държавата да поеме цялото увеличение на парното, на тока, на природния газ и на водата", добави Манолова.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до новия изпълнителен директор на Националната агенция по приходите, в която поиска проверка на всички топлофикационни дружества в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Нищо

преди 1 година

Изравнително няма мамят алчните ***.Да ги изравнят до земята. ТОПЛОФИКАЦИЯ ЩЕ ФАЛИРА КАТО ВКАРАТ НОВИТЕ СМЕТКИ С РУСКИЯ ГАЗ ОТ БАЙДЪН

33

MOLI

преди 1 година

СПОРЕД ТФ ДЪЛЖА 140 ЛВ.НЕЗНАЙНО ЗАЩО. НА 8.08. СМЕТКАТА МИ БЕШЕ НА 0.ОТ ТАМ МИ КАЗАХА,ЧЕ ДЪЛЖА 47 ЛВ.ЗА М.АПРИЛ.КАК,МОЖЕ ДА ПЛАЩАШ ДО АВГУСТ БЕЗ ДА СИ ПЛАТИЛ ЗА АПРИЛ?ОТ ТЕХЕМ НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ СМЕТКА.ИЗОБЩО ,КУЧЕ ВЛАЧИ,ДИРЯ НЯМА!

32

Анонимен

преди 1 година

Е_бах ва в тъпите софианци.Ползвал си ще плащаш!

fallback