Снимка: БГНЕС

За спешни законодателни промени настояват жители на столичния квартал "Горубляне". Хората излизат на протест днес в 18.00 ч. Демонстрантите се канят да блокират кръстовището с бул. "Цариградско шосе" за един час с настояване законодателните промени да помогнат да се отблокират земите им.

"Протестът не е политически, не е и за пари. Може би сме единствените, които не търсим пари от държавата. Искаме да ни оставят да ползваме частната си собственост, за която плащаме данък сгради и такса смет", каза пред Нова тв арх. Янита Тарабанова от Инициативния комитет.

Тя обясни, че от 33 години земите им стоят в ТКЗС, а от 1991-ва до момента са блокирани от държавата. „Аз това не го наричам демокрация. Това, което е необходимо да се направи, са няколко законодателни промени”, посочи архитектът. По думите ѝ през 2020 г. КС се е произнесъл, че блокирането на земята е противоконституционно.

"Като резултат депутатите трябваше да променят в двумесечен срок законите. Те обаче не го направиха. Това не се случи и в следващите две години", добави Тарабанова.

Протестите ще продължат цялата седмица, за да заострят вниманието на министерствата към проблема, обясни още архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase