Снимка: Bulgaria ON AIR

През Европейската година на младежта Европейският парламент в България отбелязва Деня на Европа с 3D мапинг спектакъл, посветен на темата за мира и основните европейски ценности като свободата и демокрацията.

"За нас гледната точка е Денят на Европа, тъй като това е началото на обединението на Стария континент, на това, което днес познаваме като ЕС. Победата срещу нацистка Германия в различните държави се отбелязва в различен ден, като в по-голямата част от Европа е на 8 май", каза ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев в студиото на "България сутрин".

По думите му Европа днес е много по-обединена.

Още по темата

"Реакцията за войната беше много бърза, много твърда, само за няколко дни се взе решение за първия пакет от санкции срещу Русия. Решенията бяха в единен фронт и един глас. Огромното мнозинство подкрепя тези санкции, подкрепя дори тяхното разширяване", допълни Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че съвсем скоро предстои нов пакет от санкции, който ще бъде приет.

"Европейският парламент, в по-голямото си мнозинство, подкрепя налагането на нови по-тежки санкции, отколкото имаме спрямо Русия. Европа не е имала нужда от този враг и не го е създала тя. Русия действа и не се съобразява с международното право. Много от държавите, които не бяха склонни да осъждат толкова сериозно поведението на Русия, в момента го правят", подчерта ръководителят на Бюрото на ЕП в България.

А фестивалът за светлинно изкуство LUNAR в София е 4 дни.

"Има най-различни творби, идеята беше да обогатим културния живот в столицата. Това е нещо различно, което не се е правило толкова мащабно в България. Идеята тръгва от Берлин, където има фестивал на светлините. Той събира над 3 млн. зрители и туристи. Това изисква огромна логистика и организация", поясни Теодор Стойчев.

Той се надява това да се превърне в традиционен фестивал.

"Младежите са много по-европейски настроени. Те оценяват положително какво им дава Европейският съюз. А мобилността е едно от най-големите постижения", добави Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase