Подписка за промяна на имената на улиците, на които се намират посолствата и консулствата на Русия, вече има и в България. Кампанията е символичен акт на подкрепа за украинския народ. Подобни петиции има вече в 34 държави, а в пет промяната в името на улиците е факт.

Предложението е част от бул. "Драган Цанков", на който се намира руското посолство в София, да се преименува на бул. "Украйна", а другата улица, на която е посолството - "Никола Мирчев" да се казва "Героите на Украйна".

Драган Цанков е основна фигура в българския политически живот след Освобождението. Бил е два пъти министър-председател на България. Никола Мирчев е сред най-добрите български художници – живописец, илюстратор и карикатурист.

Кампанията Ukraine Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици, като символичен акт на подкрепа към украинския народ.

"Както знаете, Русия започна тази война под претекст, че Украйна не е истинска държава и украинците не са истинска нация. И всъщност това, което те се опитват да направят е да заличат Украйна от картата. А целта на кампанията ''Улиците на Украйна'' е да направи точно обратното – да постави Украйна на картата и в градовете по целия свят", обясни директорът на Би агенция - трансфер Кристина Николаева.

Журналистът Найо Тицин вече е внесъл в Столичния общински съвет предложение бул. "Драган Цанков" да се преименува на "Героите на Украйна".  Общинският съветник Карлос Контрера обаче е скептичен към подобна промяна.

"Подобни кампании ми се виждат лицемерни, защото война не се спира с преименуване на улици. Да, вероятно, някой си мисли, че това е страхотен жест", коментира той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Кампанията Ukraine Street включва и Русе, където също има руско консулство.

"Аз апелирам вместо да се дават неуместни предложения, по-скоро да обърнат внимание на проблемите на украинските граждани в България", заяви председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase