Снимка: БГНЕС
fallback

Столичният градски транспорт да бъде подпомогнат със 178 милиона лева от държавния бюджет заради ръста в цените на тока.

Зад това искане застават синдикати и служители в общината. Синдикалистите заплашиха и с протест.

Средствата, които се искат, ще покрият разходите за ток и природен газ, като ще компенсират спада в приходите заради намаления пътникопоток по време на пандемията. С допълнителните пари ще се увеличат и заплатите на служителите в сектора, предвидено от 1 март, предаде БГНЕС.

"Нашите опасения са, че с новите цени на енергоносителите дружествата няма да се справят финансово през тази година. Над 73 милиона са средствата за ток, газ и горива. Цените са значително увеличени", каза председателят на Федерацията на транспортните работници Иван Кирилов.

В момента, в който работниците не получат възнагражденията си или има забавяне в изплащанията, ние ще парализираме столичния градски транспорт. Метрото също ще бъде спряно, обясни Кирилов.

По думите му към момента трите транспортни дружества имат задължения от над 40 милиона лева.

Зам.-кметът Дончо Барбалов увери, че Столичната община прави всичко необходимо гражданите да не останат без транспорт и да се намери решение на национално ниво.

"През миналата година от средствата, които общината отдели, едва 40% достигнаха до сектора, като дори те се оказаха недостатъчни. Кметът Йорданка Фандъкова изпрати писмо до финансова министър с искане за среща и вземането на спешни мерки. Единствено в България няма насочени мерки към транспортния сектор”, коментира той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 2 години

Еи не се наядоха

32

ай сиктер

преди 2 години

Кирилов от какъв зор ще спирате и метрото като единствено там е гарантирано 100% пътуването с билет.Когато ЦГМ направи съкращения от чиновници и направи така ,че и в автобусите,тролейбусите и трамваите всеки да си плаща пътуването,няма да има никакви проблеми.Но не им изнася защото откакто столицата има градски транспорт един етнос пътува абсолютно безплатно и до днес с благословията на всички партии,кметове и общински съветници.

31

Анонимен

преди 2 години

Фандъкова иска още 178 милиона, които ГЕРБ да откраднат.

fallback