Новото ограничение за движение до 30 км/ч в част от центъра на София вече е факт, като товажи за улиците в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев" и "Витоша". 
 
"Най-важният ефект, който се цели, е повишаване на пътната безопасност и намаляване на инцидентите. Неслучайно е подбрано това каре, тъй като в момента вътре имаме достатъчно инфраструктура, която физически ограничава скоростта на движение, така че да се гарантира спазването на тази забрана", коментира Димитър Петров от Дирекция "Управление на трафика" в Столичната община в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Това решение за "Зона 30" наистина е доказано, че води до подобряването на пътната безопасност и намаляване на инцидентите. Правейки една такава зона по-сигурна от гледна точка на пътните условия, се стимулира използването на велосипед, тротинетки и други алтернативи на личния автомобил", каза още Петров.
 
"През следващите месеци ние ще наблюдаваме местата, на които има предпоставки за нарушаване на това ограничение, така че впоследствие да го преведем в състояние, в което да не допуска движение с повече от 30 км/ч. Крайният ефект от въвеждането на такъв тип зона и разширението ѝ в града е да се създаде един навик на водачите, когато карат по малките улички, да свикнат, че трябва да шофират с по-ниска скорост и повишено внимание", изтъкна Петров. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase