Снимка: БГНЕС
fallback

"Вътрешен одит" на Столична община ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София", по заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

В обхвата на проверка ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента.

"Приблизително една и съща е среднопретеглената цена, която се заплаща от общината, на всяка от двете фирми, които отговарят за уличното осветление в София. Това е така, защото общата оценка в договорите за улично осветление съдържа два елемента – единият е цените за изграждане и основен ремонт, а другият – цените за поддръжка", това заяви зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев.

Той обясни, че търговската стратегия на едната фирма е била да даде по-високи цени за изграждане и по-ниски за поддръжка на уличното осветление, а на другата – обратната – по-ниски цени за изграждане и по-високи за поддръжка. Информацията е в отговор на изнесените в публичното пространство твърдения за разлика в единичните цени на двете фирмите, които са избрани да поддържат и изграждат уличното осветление на територията на Столична община.

Oще по темата
Кристиан Кръстев обясни, че по негово искане към договорите са сключени и анекси, с които фирмите приемат да намалят цените, при които са отбелязани съществени разлики. „Когато видях финалното класиране и това, че едната фирма е заложила на стратегията да има по-високи цени за изграждане, и по-ниски за поддръжка, а на другата – по-високи за поддръжка и по-ниски за изграждане, поканих фирмите и ги помолих да си намалят цените, в частта, в която има дисбаланс. Съответно и с двете фирми има анекс, в който цените са им намалени“, обясни зам.-кметът.

„В тази обществена поръчка са участвали и общински съветници, включително и от опозиция, като няма подадени особени мнения от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на изпълнител за изграждане и поддръжка на уличното осветление не е обжалвана от никоя от фирмите, които са участвали".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Ано

преди 2 години

Фандета е разпоредила проверка как да се замаже положението.

49

Санчо Диспанса

преди 2 години

Тя проверява прането на пари от мафията дали варви спокойно. Иначе добре се крадът пари(освояват средства) и корупцията е "Усещане".

48

Анонимен

преди 2 години

Да си облече една къса поличка естествено без гащички и ако някой я погледне отдолу значи лапичката е в ред и продължава тя напред .

fallback